Naviger Meny
    Tråd : Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Svar:46 Siste Innlegg:28.mar.2013 15:36:36 Av:NANABLAG
    Innlegg
    JOHNZ

    Innlegg: 832
    Registrert: 26-11-2009

    Avatar
    Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 10.okt.2011 19:33:56
    Har i seinere tid kommet over følgende to saker som jeg lurer litt på hva resten av folket tenker om. Med bakgrunn i at man er hard på kriteriene for hva som er registreringsverdig, har man her to bilder eller mer per side på 50% av innholdet(og over), med en sammenhengende historie.

    http://s950.photobucket.com/albums/ad342/andyjohnsen1980/Per%20og%20Kari/?albumview=slideshow

    og

    http://s950.photobucket.com/albums/ad342/andyjohnsen1980/katti/?albumview=slideshow

    Hva tenker du om disse Serieulven?
    SERIEULVEN

    Innlegg: 404
    Registrert: 26-01-2010

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 10.okt.2011 21:15:28
    som svar på innlegg fra: JOHNZ publisert den 10.okt.2011 19:33:56
    Hei

    disse ser utvilsomt ut som tegneserier for meg:)

    Disse må registreres
    JOHNZ

    Innlegg: 832
    Registrert: 26-11-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 10.okt.2011 21:32:18
    som svar på innlegg fra: SERIEULVEN publisert den 10.okt.2011 21:15:28
    Ok, takk for ytringen :) Med mindre vi får noe gode argumenter på å droppe dem skal jeg få registrert her inne. Jeg er forøvrig enig med deg, selv om det blir mer et definisjonstilfelle enn hva jeg tror folk flest ville kalle tegneserie. :)
    JOHNZ

    Innlegg: 832
    Registrert: 26-11-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 10.okt.2011 21:44:02, Sist endret den 10.10.2011 22:51:29
    som svar på innlegg fra: JOHNZ publisert den 10.okt.2011 21:32:18
    Også interessant å notere seg at "per og kari" antakelig er del av en serie...

    oppdatering: Dvs, med sikkerhet. Det kom også:

    Per og Kari : høst- og vintermoro
    Per og Kari i skogen
    Per og Kari på landet

    Samtlige utgitt i 1969. Selvsagt usikkert om resten faller innenfor kriteriet, men det er vel rimelig.

    Disse ble forøvrig laget av Wilhelmina Schermelé før de ble oversatt til norsk, og den madammen var ikke helt fremmed med tengeserieformatet:

    http://lambiek.net/artists/s/schermele_willy.htm
    SUPERBOY

    Innlegg: 1130
    Registrert: 24-06-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 11.okt.2011 13:09:02
    som svar på innlegg fra: JOHNZ publisert den 10.okt.2011 21:44:02
    Tror vi skal ta en runde til i tenkeboksen før disse blir registrert. Det er ganske mange andre billedbøker som er utformet på samme måte.
    ELLEF

    Innlegg: 4
    Registrert: 17-12-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 11.okt.2011 14:08:57
    som svar på innlegg fra: SUPERBOY publisert den 11.okt.2011 13:09:02
    Dersom dette faller innefor regelverket, er det vel heller regelverket som må vurderes. ABC boka mi fra 60-tallet kvalifiserer vel så bra!
    ELLEF
    RICKYH

    Innlegg: 207
    Registrert: 11-04-2010

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 11.okt.2011 16:11:47
    som svar på innlegg fra: ELLEF publisert den 11.okt.2011 14:08:57
    Heisann,

    dette er en veldig god og nyttig diskusjon. For disse reglene som så hardt og konsekvent holder utgivelser UTENFOR definisjonen tegneserier, og det som blir registrert - skal, om man tolker dem like strengt, dermed slippe veldig mange utgivelser av denne typen INN. Og da er det nok et par regelryttere som setter napoleonskaken i halsen.

    Har selv sett bøttevis av denne typen utgivelser bare siste året, og sitter sågar på et par selv jeg skal legge ut noen bilder av her senere.

    Igjen kommer man tilbake på dette med skjønn - og der er den hersens subjektiviteten rådende. Se på en "tegneserie" som Konk. Flott utgivelse, men en tegneserie? Nuvel. Et annet prakteksempel er Barbie, som i visse tilfeller er klar tegneserie hvor denne bikker den berømte (beryktede?) 50%-regelen. Så har man utgivelser i samme serie og samme år, som bikker under. Skal det da ikke telle?

    Knut og Stig har hatt enevelde på denne skjønnsmessige definisjonen i alle år, selv om det nå ikke har skjedd en pøkk på 10 år (en helt annen diskusjon for øvrig). All ære til det fantastiske de har gjort for tegneserie-Norge, men som vi har sett i ettertid er dette en jobb som man aldri blir ferdig med. Selv i 2011 dukker det altså opp hefter fra eksempelvis 20-tall(!!) som er klare tegneserier, som man aldri har hørt om..! (Se egne tråder her inne). Men hvor hardt man skal adlyde disse reglene, ser vi i alle tilfeller at har vært subjektivt myket opp tidligere, ved ovennenvte eksempler. Johnz trådstarter har jo tidligere tilegnet seg "Sigge-magasinet" som det ble hevdet av noen her inne at da ikke var tegneserie. Jeg vil si at dette er mer tegneserie enn billedboken/tegneserien avbildet her i denne tråden.

    Kriterier er jo selve bildene, mengde tekst, flyt i historien, en subjetiv vurdering opp mot en kan hende mer "klassisk" tegneserie som donald, fantomet, supermann eller lignende, med serieruter og snakkeboble. (Og skal motstå fristelsen fra å starte opp diskusjonen rundt fotonoveller). Samlet sett danner disse en forståelse - basert på skjønn.

    Alt handler jo om en helhetsfølelse til syvende og sist. Er det en billedbok, eller er det en tegneserie? Om man ser på boken "Ballsprett" og "Bjørnen som ville vere bjørn" (from the top of my head, finnes antakelig bedre eksempler også) - ser man at det finnes grensetilfeller som har blitt godkjent tidligere. Men hvem skal egentlig bestemme? Om man har samlerglede er jo det en ting, en annen ting er jo innvirkningen på verdien til heftet/boken om det er konsesus om at det ER tegneserie.

    Og her er et annet MEGET viktig aspekt. De kompletister som da har et naturlig incentiv til å si at ting IKKE er tegneserier. ("Ah, faen, enda en ting jeg må betale tusenvis av kroner for å få tak i!") Dette må heller ikke få rå, og mange av de sterkeste stemmene her inne er av denne skolen - det er det viktig å påpeke. Eksempelvis er min personlige kjepphest er mange av panini-klistremerkealbumene, som jeg hevder klart er tegneserier, men som aldri har kommet med i NTI. Her kan samme argument brukes mot meg, at jeg har et naturlig incentiv til å hevde at dette er tegneserier, ettersom jeg her eier hefter som potensielt sett kan bli verdt mangfoldige tusen om de blir "godkjente". Men av hvem? Superbrukerne her inne? Storsamlerne? Et "oppnevnt råd"? De nye (vel, Garnes og Eide om vi skal tro ryktene) gutta som skal snekre sammen en angivelig NTI i 2012 eller 2013? Kan hende er det rett og slett umulig å gjøre alle til lags. Som med all politikk.

    Det viktigste er i alle fall å ha diskutert alle sidene ved saken før man eventuelt blir enig om et slags "konsensus". Ut fra tingenes nåværende tilstand, virker det vanskelig - men kanskje ikke umulig. Det handler jo tross alt om å bruke skjønn. ;)

    Mvh,

    RickyH
    JOHNZ

    Innlegg: 832
    Registrert: 26-11-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 14.okt.2011 01:29:50, Sist endret den 14.10.2011 11:52:26
    som svar på innlegg fra: RICKYH publisert den 11.okt.2011 16:11:47
    En bra diksusjon å ta. Det er nok en overdrivelse å påstå at det finnes haugevis med billedbøker som faller inn under kriteriene, det er helt klart en del av dem, men om man skal ha en klar, fortellende kontinuitet i bildene, samt rett struktur, faller det aller meste bort.

    Oskar hadde et godt argument for at "Per og Kari" muligens ikke bør medregnes under etablerte kriterier, siden det blir litt mye tekst i forhold til bilder, samtidig som en del av bildene diskutabelt fungerer mer som dekorasjoner enn fortellende illustrasjoner. Katteboken er udiskutabelt godt innenfor.

    Hvis man ikke skal regne med denne, må man redefinere kriteriene, og da er man på gyngende grunn med -mye- av det som allerede er godt etablert (Ball-Sprett er et eksempel, Brume-Bumle fra 1921 et annet). Flere av de eldste tegneseriene har også en oppbygning som minner mer om billedbøker til man lærer seg å se struktureringen.

    Jeg sier ikke at jeg synes de etablerte kriteriene er perfekte, som nevnt tidligere. Men om man skal klare å begrense det med tanke på indeksering er det logisk å ha visse rammer. Da må man likevel være konsekvent med disse rammene, og heller ikke utelate utgivelser som ved første inntrykk blir avfeid som billedbøker, et poeng RickyH også trekker frem.

    De som ser for seg at listene vil overfylles av tvilsomme billedbøker kan nok slappe av, disse er ikke så vanlige som en kanskje skulle tro (ser gjerne at brukere her inne legger ut bilder av utgivelser de mener kvalifiserer som ikke allerede er oppført til diskusjon - hva med denne ABC boka Ellef? :)

    Jeg forstår det du sier RickyH, angående "motivene" enkelte samlere kan ha for å ønske å få en utgivelse godkjent og en annen droppet til fordel for det som befinner seg i egne hyller. Samtidig velger jeg å tro at tradisjon for seriesamling her i landet også veier inn. NTI satte de første linjene for dette, selv om de var noe mykere i kantene enn hva som blir håndhevet nå, men så lenge man er ute etter å begrense utvalget via kriterier, bør disse være konsekvente, og jeg tror ikke man får redefinert dette med tanke på hvor etablert de er blitt.

    Min mening med litt færre ord; la oss holde oss til den kursen som er staket ut allerede for registreringsarbeidet, så kan vi heller ha en rundere formening i egne hyller.

    Tilbake til utgivelsene i starten av tråden - hva tenker du om ratioen mellom tekst og bilder, samt et par tvilsomme illustrasjoner i "Per og Kari" boka, Serieulven?

    Jeg har også forhørt litt med Oskar på privaten, men ser gjerne at han kommer med et lite innspill i denne tråden når tida tillater :) Skulle gjerne likt å fått et inspill fra Knut Eide på dette også, og andre som har brukt mye tid og energi på samling og registrering.
    JOHNZ

    Innlegg: 832
    Registrert: 26-11-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 14.okt.2011 17:48:22
    som svar på innlegg fra: JOHNZ publisert den 14.okt.2011 01:29:50
    Her er to stykk til som bør vurderes:

    "Reisen til Månen"
    http://s950.photobucket.com/albums/ad342/andyjohnsen1980/Travelby/?albumview=slideshow

    "Spøkelset på Canterville"
    http://s950.photobucket.com/albums/ad342/andyjohnsen1980/Canterville/?albumview=slideshow
    SUPERBOY

    Innlegg: 1130
    Registrert: 24-06-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 14.okt.2011 18:15:25
    som svar på innlegg fra: JOHNZ publisert den 14.okt.2011 17:48:22
    Jeg synes at mange av disse billedbøkene er - billedbøker og ikke tegneserier. De er ikke "tegneserieaktige" nok. Vi (våre barn) har fire av disse Travelby-bøkene, og alle bøkene har nok tegninger til å komme under definisjonen p.g.a. dette. Men det er billdbøker.
    JOHNZ

    Innlegg: 832
    Registrert: 26-11-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 14.okt.2011 18:19:33, Sist endret den 14.10.2011 18:25:47
    som svar på innlegg fra: SUPERBOY publisert den 14.okt.2011 18:15:25
    Superboy - jeg er svært tilbøyelig til å være enig med deg, men hvor skal man sette grensene, og hva med alle de eldre utgivelsene som er registrert som mannen i gata strengt tatt ville kalle billedbok, ikke tegneserie?

    Hvem bestemmer hva som er tegneserie-aktig, billedbok eller rein tegneserie med såpass mange grensetilfeller, om man ikke skal holde seg til kriterier å registrere etter? Hva bør eventuelt kriteriene være om man ikke skal medregne disse?

    Dette med å bruke skjønn fungerer for egen samling, men ikke i et registreingsøyemed etter min mening, da man vil få ekstremt mye subjektive vurderinger uten fastsatte kriterier.
    LFC1975

    Innlegg: 191
    Registrert: 09-05-2010

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 14.okt.2011 23:21:30
    som svar på innlegg fra: JOHNZ publisert den 14.okt.2011 18:19:33
    For meg er ikke definisjonen av hva som skal til for at en utgivelse kan regnes som en tegneserie viktig, all den tid at jeg ikke er komplettist selv og uansett kun har interesse i tradisjonelle serier.

    Men jeg synes temaet er høyst interessant likevel. Jeg er absolutt ingen ekspert i denne vitenskapen, men kan si at jeg er enig i det Superboy sier. Når jeg ser gjennom bildene som det er lagt ut linker til i tråden her, så får jeg ingen følelse av at det er en tegneserie jeg ser i. For meg personlig blir det derfor ulogisk å definere utgivelser som Canterville-utgivelsen som tegneserier - selv om den kanskje etter gjeldende definisjoner kan regnes inn.

    Jeg synes hovedregelen bør være om utgivelsen gir inntrykk av å være en tegneserie. De bøkene som er avbildet ovenfor, gir for meg ikke inntrykk av å være det. Jeg sitter med andre med følelsen av at dette er en billedbok.

    Så får heller kriterier som antall tegneserieruter, mengde tegneserie i forhold til tekst osv komme i andre rekke.

    Det vil jo alltid være grensetilfeller uansett, men jeg tror mye kan elimineres om man ser litt grunnleggende på dette. Og dersom det skulle være et behov for å avgjøre grensetilfellene, så bør det kanskje bestemmes av en gruppe "fagpersoner", og ikke bare en person.
    2MOTT4

    Innlegg: 114
    Registrert: 06-10-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 15.okt.2011 00:19:14
    som svar på innlegg fra: LFC1975 publisert den 14.okt.2011 23:21:30
    mener det samme som superboy og lfc1975.
    de eks som er vist her er billedbøker , hvis ikke så må jo bøker som verdens vakreste eventyr også være tegneserie +
    en mengde andre barnebøker som har et bilde som er på halve siden eller mer være tegneserie.
    bildene i disse bøkene er jo en ilustrasjon av teksten.
    JOHNZ

    Innlegg: 832
    Registrert: 26-11-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 15.okt.2011 01:20:36
    som svar på innlegg fra: 2MOTT4 publisert den 15.okt.2011 00:19:14
    Vel, jeg er til dels enig med dere alle sammen :) Men det er tydelig en viss forvirring ute å går her (også hos undertegnede). Vi får avvente å se om det kommer flere interessante poster på disse sakene...skal vi la helhetsinntrykket avgjøre beveger vi oss bort fra klare rammer, i det minste.

    Forsøker ikke å registrerer ikke noen av disse inntil videre, da vi helt klart må finne ut hva vi ønsker å registrere av slikt, først.
    SUPERBOY

    Innlegg: 1130
    Registrert: 24-06-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 15.okt.2011 15:59:53
    som svar på innlegg fra: JOHNZ publisert den 15.okt.2011 01:20:36
    Har tatt meg en tur på biblioteket og lånt noen billedbøker.


    Vis orginal bildestørrelse



    Vis orginal bildestørrelse


    Spøkelser og bankeånder er faktisk en tegneserie. Denne skal jeg få registrert. Boken er fra 2009.


    Vis orginal bildestørrelse



    Vis orginal bildestørrelse


    Hedenoldbarna har to eller flere bilder på halvparten av sidene.
    Denne regner jeg som billedbok.
    SERIEFAN

    Innlegg: 53
    Registrert: 19-05-2010

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 16.okt.2011 01:23:58
    som svar på innlegg fra: SUPERBOY publisert den 15.okt.2011 15:59:53
    Dette var to fine funn spørr du meg.

    Fint at du registerer den første, men du må gjerne ta med den andre.

    Her ser dere at Svenskene er litt i forkant på denne "billedbok" serien:
    http://www.seriesam.com/cgi-bin/guide?s=heden&covers=ON

    Når jeg får tid, så skal jeg dele mine synspunkter på denne tråden, men tenkte jeg skulle illustrere litt da, så må få tatt å scannet litt forskjellig.

    Fortsett jakten, så får vi kanskje denne databasen komplett en vakker dag:o) Gøy med slike diskusjoner!
    SUPERBOY

    Innlegg: 1130
    Registrert: 24-06-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 18.okt.2011 07:36:04
    som svar på innlegg fra: SERIEFAN publisert den 16.okt.2011 01:23:58

    Vis orginal bildestørrelse



    Vis orginal bildestørrelse



    Vis orginal bildestørrelse


    "10 ledere som forandret verden" er en slik billedbok med flere tegninger pr. side.


    Vis orginal bildestørrelse



    Vis orginal bildestørrelse



    Vis orginal bildestørrelse


    "Alt om ski" veksler mellom rene tegneseriesider, faktasider og myldresider. Men alle sidene har flere tegninger. Tegnet av Bjørn Ousland.


    Vis orginal bildestørrelse



    Vis orginal bildestørrelse


    Vis orginal bildestørrelse


    Vis orginal bildestørrelse


    Vis orginal bildestørrelse


    "Askepotts søster" av Joanna Rubin Dranger har bare en tegning pr. side (noen har flere), men de fungerer akkurat som en tegneserie. Jeg mener at denne er mer tegneserie enn rene billedbøker med flere tegninger pr. side. Her trengs en regelendring slik at også denne kan regnes som tegneserie. (Bildene er noe kuttet fordi jeg ikke fikk hele sidene inn i scanneren. Det er en tykk bok).
    LFC1975

    Innlegg: 191
    Registrert: 09-05-2010

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 18.okt.2011 07:59:13
    som svar på innlegg fra: SUPERBOY publisert den 18.okt.2011 07:36:04
    Helt enig i at Askepotts søster gir inntrykk av å være mer tegneserie enn billedbøkene som det er vist til ovenfor. Så spørs det hvor høyt man skal legge lista for at en utgivelse skal registreres som en tegneserie - eventuelle tilleggskrav (feks at minst to tegneserieruter pr side i snitt?).
    JOHNZ

    Innlegg: 832
    Registrert: 26-11-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 18.okt.2011 12:14:35
    som svar på innlegg fra: LFC1975 publisert den 18.okt.2011 07:59:13
    Her dukker det opp mye spennende :)Skal avvente litt og komme med mine tanker når jeg får noe mer tid.
    BILLYBOY

    Innlegg: 110
    Registrert: 27-05-2010

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 20.okt.2011 08:00:49
    som svar på innlegg fra: JOHNZ publisert den 18.okt.2011 12:14:35
    LEGGER VED EN LINK TIL EN AUKSJON JEG HAR PÅ QXL.ER DETTE EN TEGNESERIE? Gjenstands nr. 658768606
    SUPERBOY

    Innlegg: 1130
    Registrert: 24-06-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 20.okt.2011 16:36:26
    som svar på innlegg fra: BILLYBOY publisert den 20.okt.2011 08:00:49
    Jeg vil vel si at "Pedros årsrevy" er en bok med avistegninger, og ikke en tegneserie. Jeg har ikke lest boken, men regner med at den består av enkeltegninger og ikke historier?
    Larsons gale verden er heller ikke en tegneserie, men vitsetegninger. (Tenker på serien, og ikke bladet).

    http://www.qxl.no/pris/tegneserier/1900-1969/pedros-aarsrevy-utgitt-1956-fn/v/an658768606/

    http://no.wikipedia.org/wiki/Pedro

    BILLYBOY

    Innlegg: 110
    Registrert: 27-05-2010

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 20.okt.2011 21:51:29
    som svar på innlegg fra: SUPERBOY publisert den 20.okt.2011 16:36:26
    ER ENIG MED VDEG SUPERBOY.SELV OM DET GÅR EN RØD TRÅD I BOKA(HEFTE MED MYK PERM) NEMLIG POLITISK SATIRE FRA DEN GANG BOKA BLE UTGITT.SYNTES JEG ASSOSIERER ALLIKEVEL DENNE MER MED TEGNESERIE ENN DIVERSE BILLDEBØKER FOR BARN.DISSE VIL JEG FORBINDE MED BILDEBØKER SELV OM DE SKULLE BLI DEFINERT SOM TEGNESERIER PGA. KRITERIER.JEG SYNTES FOLK SOM FINNER EN BILDEBOK MED FLERE TEGNINGER PÅ EN SIDE.BØR SPØRRE SEG SELV.SER JEG PÅ EN BILDEBOK ELLER SER JEG PÅ EN TEGNESERIE?
    SUPERBOY

    Innlegg: 1130
    Registrert: 24-06-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 21.okt.2011 18:41:05
    som svar på innlegg fra: BILLYBOY publisert den 20.okt.2011 21:51:29

    Vis orginal bildestørrelse



    Vis orginal bildestørrelse



    Vis orginal bildestørrelse


    Og så har vi billedboka om Kludrebukk. Jeg har valgt to tilfeldige sider i boka. Dette er en billedbok, men har tegninger nok til å være tegneserie.
    Mauri Kunnas har laget flere slike bøker som alle har nok av tegninger:
    - Tolv gaver til julenissen
    - Robin Hood
    m.fl.

    SUPERBOY

    Innlegg: 1130
    Registrert: 24-06-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 24.okt.2011 22:02:04
    som svar på innlegg fra: SUPERBOY publisert den 21.okt.2011 18:41:05
    Farlig å titte i billedbøker, det dukker opp mye rart. Noen som har tittet i Sailor og Pekka?


    Vis orginal bildestørrelse



    Vis orginal bildestørrelse


    Denne ligner mistenkelig på en tegneserie.
    JOHNZ

    Innlegg: 832
    Registrert: 26-11-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 24.okt.2011 22:49:15
    som svar på innlegg fra: SUPERBOY publisert den 24.okt.2011 22:02:04
    Skal si du graver frem mye artig her :)

    Flere av disse er høyst diskutable, i det minste, og et par er klart innenfor etter min mening om hele innholdet er tilsvarende det du har avbildet - da spesielt den siste.
    THALLSTE

    Innlegg: 977
    Registrert: 20-05-2008

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 01.nov.2011 14:32:59
    som svar på innlegg fra: SUPERBOY publisert den 24.okt.2011 22:02:04
    I denne tråden har SUPERBOY fått fram ett viktig poeng som er at det mest sannsynlig finnes hundrevis av billedbøker som, under dagens regler, må regnes som tegneserier.

    Det er vel ingen av oss samlere som hvert år fin-kjemmer alle barne-utgivelser som er utgitt, i tilfelle noen skulle kunne klassifiseres som en tegneserie?
    Av denne enkle grunn så er det mye som blir oversett hvert eneste år.
    PHOENIX

    Innlegg: 74
    Registrert: 07-11-2010

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 06.nov.2011 12:40:44
    som svar på innlegg fra: THALLSTE publisert den 01.nov.2011 14:32:59
    Sakset fra den svenske siden "seriewikin":

    Vad är en serie?
    Huvudartikel: Serier: Definitioner
    Det finns flera olika definitioner på vad en serie är. Den kanske vanligaste definitionen är att en serie består av minst två sammanhängande och sidoställda bilder i en sekvens. Den kan innehålla text, men behöver inte göra det. Texten kan vara integrerad i rutorna eller utanför, men texten kompletterar bara bilden och kan inte läsas fristående utan bilderna.

    I sin "Serier: den osynliga konsten" uttryckte Scott McCloud det som att serien är en "uttrycksform som består av sidoställda, föreställande och andra bilder i avsiktlig sekvens, vilka syftar till att förmedla information och/eller framkalla ett estetiskt gensvar hos betraktaren".[1]

    Seriewikin varken kan eller vill slå fast en entydig definition av en serie, men favoriserar definitionen av serier som "flera bilder i sekvens" då den är den bland serieforskare mest accepterade definitionen. Inom Seriewikin listas docl inte bara verk som brukar anses som serier utan också en del gränsfall, samt även verk som uppenbarligen inte är serier men som är relevanta i seriesammanhang.

    Mer information går att hitta i artikeln Serier: Definitioner. En mer detaljerad analys av olika definitioner och begrepp kan läsas t.ex. i boken "Vad är tecknade serier" av Fredrik Strömberg.
    JOHNZ

    Innlegg: 832
    Registrert: 26-11-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 11.nov.2011 14:33:37, Sist endret den 11.11.2011 14:50:04
    som svar på innlegg fra: PHOENIX publisert den 06.nov.2011 12:40:44
    Definisjonen som sakset fra "Seriewikin" oppsummerer vel egentlig det samme som man klassisk har tatt i bruk her i landet, men fint å få det i sammenheng som dette.

    Etter noe frem og tilbake og en del leting etter slike barnebøker selv, er ikke inntrykket mitt at vi kommer til å drukne i slike. Jeg synes vi bør fortsette å følge de etablerte kriteriene, og heller leve med at det blir noen grensetilfeller i oversikten som for enkelte vil være billedbøker.
    SUPERBOY

    Innlegg: 1130
    Registrert: 24-06-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 11.nov.2011 18:29:17
    som svar på innlegg fra: JOHNZ publisert den 11.nov.2011 14:33:37
    Det er nok en del bøker dersom vi leter, men det er vanskelig å sette eksakte kriterier.


    Vis orginal bildestørrelse



    Vis orginal bildestørrelse



    Vis orginal bildestørrelse


    "Dette er: Hanne Krank" er en tegneserie som faller utenfor på grunn av reglene. Den har kun en rute (stort sett) pr side, men oppfører seg akkurat som en tegneserie.
    JOHNZ

    Innlegg: 832
    Registrert: 26-11-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 11.nov.2011 20:56:28, Sist endret den 11.11.2011 21:09:04
    som svar på innlegg fra: SUPERBOY publisert den 11.nov.2011 18:29:17
    Er enig med deg at det er vanskelig til umulig å ha noe perfekt definisjon eller kriterie, selv velger jeg å gjenta det som har blitt sagt og som vel har vært definisjonen lenge.

    Jeg tror der vi må bruke mest skjønn er ved tekstmengde til bilde ratioen, samt om bildene er fortellende eller bare der som dekorasjon.

    Jeg kommer til å droppe å foreslå å registrere to av eksemplene jeg fant med dette i tankene (Per og Kari-boka, samt Spøkelset på Canterville).

    Uansett hvor tegneserieaktig det er, må et av kravene være minst 2 bilder per side på minst 50% av innholdet, derfor faller automatisk slikt som er bygget opp som enkle tegneserieruter ut, ref. ditt siste eksempel.

    Ut fra enkeltsidene du har avbildet er jo "Mysterier i bilder" selvsagt, og fra hva jeg forstår har du allerede opprettet den.

    Ellers synes jeg vi burde registrere "Hedenoldbarna", som også er registrert ved "Seriesam.com" av samme grunn.

    "Alt om Ski" - er denne gjennomgående like rikt illustrert med samme snevre tekstmengde og flere bilder per side? I så tilfelle er den også klart innenfor etter min mening.

    "Kludrebukk - som nevnt ovenfor skulle jeg gjerne sett resten av innholdet, men om det står i stil med det du har avbildet mener jeg denne er innenfor, bildene forteller historien fortløpende og er sparsommelig tekstet, selv om det beveger seg nermere grenseland.

    Om "Sailor og Pekka" er slik på hele innholdet er den klart like mye tegneserie som det meste av juleheftene fra eldre dager, og bør registreres.

    "10 Ledere som forandret verden" får litt samme problematikken som "Canterville" med for mye tekst i forhold til bilde etter min mening, og er et slikt grensetilfelle jeg selv ville droppet - men det kommer litt ann på om bildene forteller en sammehengende historie uten teksten, det kan ikke jeg synse noe om fra enkeltsiden.

    "Askepotts søster" samt "Hanne Krank" er ensides illustrerte, uansett stilen det er på enkeltbildene faller det da utenfor automatisk per def.

    Andre meninger? enige, uenige? Skal vi opprette disse og jakte videre? (Litt avhengig av Superboys observasjon av helheten i innholdet, dette her da).
    JOHNZ

    Innlegg: 832
    Registrert: 26-11-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 13.nov.2011 18:38:51
    som svar på innlegg fra: JOHNZ publisert den 11.nov.2011 20:56:28
    Om det ikke er flere innvendelser, vil jeg sende inn forslag til å oppprette et par av disse.

    Gikk gjennom en god del materiale ved to bokhandlere på lørdag for å få et lite overblikk over det nyeste av barnebøker. Kun 1 utgivelse av det jeg kunne oppdrive der samfaller med definisjonen, i og for seg litt betryggende. :)
    SUPERBOY

    Innlegg: 1130
    Registrert: 24-06-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 17.nov.2011 09:15:11
    som svar på innlegg fra: JOHNZ publisert den 13.nov.2011 18:38:51
    Jeg synes vi bør være mer restriktive til å registrere billedbøker som tegneserie. Ser at "Reisen til månen" er registrert. Våre barn har fire av disse Travelby bøkene og jeg tenker ikke på dem som tegneserier. Dersom jeg leter mer etter slike bøker vil jeg utvilsomt finne mange flere.
    JOHNZ

    Innlegg: 832
    Registrert: 26-11-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 17.nov.2011 13:46:20, Sist endret den 17.11.2011 13:47:40
    som svar på innlegg fra: SUPERBOY publisert den 17.nov.2011 09:15:11
    Scarry har en serie med bøker hvor det er en del som teknisk sett kvalifiserer.

    Jeg valgte å registrere denne ovenfor "Spøkelset på Canterville" ettersom den har rikelig med bilder per side på majoriteten av innholdet og lite tekst, samt en fortellende kontinuitet i bildene alene. En god del av oppbygningen er regelrett som man finner i tegneserier. Likevell: Formatet er ettertrykkelig presentert som en billedbok ellers (innbundet utgave i vellkjent barnebok-størrelse / utseende og ren billedbok på de første sidene hvor helsides illustrasjoner dominerer).

    Dette er et av de vanskelige grensetilfellene etter min mening. Her er det ikke krise for meg om vi stryker den av lista, men jeg mener personlig det blir feil, selv om jeg også ser mest på den som en definisjonsregistrering.

    Jeg er fremdeles ikke overbevist om at vi finner utallige utgivelser i denne stilen om vi er noe kritiske til forholdet mellom tekst og bilder. I startfasen vil det helt klart dukke opp en del, og vi snakker kanskje om noen hundre totalt sett - men dette er ut av de tusenvis av utgivelsene som allerede er registrert her inne.
    SUPERBOY

    Innlegg: 1130
    Registrert: 24-06-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 17.nov.2011 14:21:33
    som svar på innlegg fra: JOHNZ publisert den 17.nov.2011 13:46:20
    Noen hundre er også mange. Jeg synes vi bør prøve å få en klarere definisjon før vi flytter grensene for hva som er tegneserie.


    Vis orginal bildestørrelse



    Vis orginal bildestørrelse



    Vis orginal bildestørrelse



    Vis orginal bildestørrelse


    Boka Kroppen inneholder en del sider som er i tegneserieform, og en del sider som kun har en del bilder. Men denne kunne kanskje defineres som tegneserie?
    JOHNZ

    Innlegg: 832
    Registrert: 26-11-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 17.nov.2011 14:38:46, Sist endret den 17.11.2011 14:40:42
    som svar på innlegg fra: SUPERBOY publisert den 17.nov.2011 14:21:33
    Da redefinerer vi samtidig kriteriet som er etablert via NTI o.l. Det er vel hovedproblemet med en omlegging nå.

    Om man skulle stramme inn på noe ville det vel være et høyere krav til antall sider med mer enn to bilder etter min mening, men også dette blir diskutabelt og med mye synsing.

    Ser gjerne at det kommer flere godt begrunnede synsinger også fra andre samlere i denne tråden, men det virker litt dødt.

    "Kroppen" er jo et stjerneeksempel på noe vi bør registrere her inne hvis det er gjennomgående for boken - er det mer enn to bilder per side på 50% av innholdet?

    Og litt tilbake til denne "Sailor og Pekka" saken, synes du ikke den bør registreres?
    SUPERBOY

    Innlegg: 1130
    Registrert: 24-06-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 17.nov.2011 16:51:05
    som svar på innlegg fra: JOHNZ publisert den 17.nov.2011 14:38:46
    "Sailor og Pekka" kan nok registreres. Jeg skal få ordnet det. "Kroppen" håper jeg å få noen flere tilbakemeldinger på først. De seks sidene jeg har vist er noenlunde slik resten av boken er også.
    Men jeg mener at det ikke er nok at det er to bilder pr. side for å kunne kalles en tegneserie. Det er "noe" mer som skal til. Kludrebukk har f.eks. nok bilder, men jeg synes ikke at den fremstår som en tegneserie allikevel.
    JOHNZ

    Innlegg: 832
    Registrert: 26-11-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 17.nov.2011 17:00:49, Sist endret den 17.11.2011 17:07:43
    som svar på innlegg fra: SUPERBOY publisert den 17.nov.2011 16:51:05
    Jeg ser vesensforskjellen som du påpeker ang. saker som "Kludrebukk".

    Min agenda er ikke å påtvinge saker og være en slags regelrytter for hva som bør teller eller ikke, bare for å ha det nevnt - men jeg er opptatt av å få et så komplett register som mulig, regner med andre også brenner for dette. Da svelger jeg heller et par "kameler" for å få med alt som fornuftig faller inn under kriteriene.

    Jeg tror vel det er urealistisk og unødvendig å redefinere noe som mange har samlet etter i såpass mange år. Selv om det er registrert her inne, påtvinger det ikke samlere å ta det med i sine samlinger, men for de som vil ha alt blir det derimot en komplett oversikt.

    Spørsmålet er vel også om noen hadde reagert videre på å registrere "Kludrebukk" som tegneserie om denne kom som stiftet utgivelse og som bilag til et Donaldblad.
    LFC1975

    Innlegg: 191
    Registrert: 09-05-2010

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 17.nov.2011 18:35:29, Sist endret den 17.11.2011 18:38:14
    som svar på innlegg fra: JOHNZ publisert den 17.nov.2011 17:00:49
    Jeg for min del synes man må ha som viktigste kriterium hvilket hovedinntrykk utgivelsen man har foran seg gir, og heller la tekniske definisjoner kommme i andre rekke (dette skrev jeg også tidligere i tråden her).

    Jeg synes selv feks "Hanne Krank" som det er vist bilder av ovenfor, gir langt mer inntrykk av å være en tegneserie enn hva feks "Kludrebukk", som jeg oppfatter som en billedbok i utgangspunktet. Det selv om det er kun er en tegneserierute pr side på Hanne Krank.

    Har selv prøvd å finne en klar "internasjonal" definisjon av tegneserie uten hell, men det er tydeligvis et noe flytende begrep uten klare regler. Finner heller ikke at det må være et krav med minst to bilder pr side - mulig det er bare i Norge det er satt som et krav?
    JOHNZ

    Innlegg: 832
    Registrert: 26-11-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 17.nov.2011 18:51:47, Sist endret den 17.11.2011 18:54:28
    som svar på innlegg fra: LFC1975 publisert den 17.nov.2011 18:35:29
    Flott at andre også veier inn litt :)

    Lite tvil om at definisjonen som blir gjenngitt i denne tråden er noe hjemmesnekra ja, i utgangspunktet bare enkle "regler" satt opp i registreringsøyemed for å begrense utvalget.

    Jeg tror det er umulig å finne en universal avgjort regel for hva som er tegneserie. Kanskje en lett utvei å bare gå med det "etablerte" i så måte, men på den annen side har dette fungert greit så langt.

    Som nevnt tidligere synes jeg vel kravet til illustrasjoner i sekvens på samme side burde vært hardere (flere bilder per side, og over 50% av innholdet). Men jeg kan greit leve med dagens "normer" for registrering også, ikke minst siden det vil bli umulig med en perfekt definisjon uansett til syvende og sist.

    Problemet med å gå kun etter hovedinntrykk er at dette vil variere etter øyet som ser, slik jeg tenker. Selv med kriteriene vi har registrert etter så langt, er det jo rom for tolkning, men om man tar bort disse "rammene" helt blir det enda mer subjektivt.
    LFC1975

    Innlegg: 191
    Registrert: 09-05-2010

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 17.nov.2011 19:31:32
    som svar på innlegg fra: JOHNZ publisert den 17.nov.2011 18:51:47
    Ja, det er sikkert delte meninger om hva hovedinntrykket gir - det vil garantert være flere grensetilfeller, uansett hvilken definisjon som legges til grunn. Det er jo feks mulig at Hanne Krank bør falle utenfor pga for få bilder pr side/totalt (dvs at oppfatningen om at det er tegneserie er OK, men at et "kvantitativt" krav ikke er oppfylt).

    Generelt vil jeg si at det som tradisjonelt blir oppfattet som billedbok, bør forbli registrert som billedbok uavhengig av om det ellers oppfyller tegneseriekravene. Og motsatt med det som tradisjonelt blir oppfattet som tegneserie. Det vil nok gi seg selv i nesten alle tilfellene, men det er vel ikke så moro om vi ikke også kan ha noen grensetilfeller å diskutere...:-)
    VIKAN2

    Innlegg: 122
    Registrert: 10-03-2010

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 30.nov.2011 22:43:47
    som svar på innlegg fra: LFC1975 publisert den 17.nov.2011 19:31:32
    Jeg må si meg ganske enig med det som LFC1975 sier her.
    Får litt inntrykk av at det kan bli en del ganske typiske billedbøker som vil kunne bli registrert hvis man følger de gjeldene retningslinjer slavisk. Det er noe som skurrer for meg hvis f.eks Kludrebukk blir tegneserie.
    Det burde vell kunne være mulig å opprette en kategori for grensetilfeller, hvor typiske billedbøker som kan falle inn under tegneseriekriteriene kan oppføres. Disse vil da kunne bli registrert, og så blir det litt opp til hver enkelt samler om man vil ha de med i sin tegneserie samling.
    Kriteriene i seg selv tenker jeg vell er ganske greie, man vil nok aldri klare å finne tekniske kriterier som tilfredstiller alles krav til hva som skal være en tegneserie.
    Det vil vell også uansett bli noen diskusjoner om hvorvidt et gitt objekt skal være et tvilstilfelle eller ikke..
    PHOENIX

    Innlegg: 74
    Registrert: 07-11-2010

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 30.nov.2011 23:37:22
    som svar på innlegg fra: JOHNZ publisert den 10.okt.2011 19:33:56
    Hva med disse? Brogede blade er et tillegg til illustrert familieblad som består av ett enkelt ark (A3) med tegneserie på begge sider. Vet ikke hvor mange som kom av disse, men har sett seks forskjellige.

    Forside:

    Vis orginal bildestørrelse


    Bakside:

    Vis orginal bildestørrelse
    JOHNZ

    Innlegg: 832
    Registrert: 26-11-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 30.nov.2011 23:39:56, Sist endret den 30.11.2011 23:46:30
    som svar på innlegg fra: PHOENIX publisert den 30.nov.2011 23:37:22
    To sider, fullverdig tegneserie - ja det kan man vel vanskelig krangle på. Innafor vil jeg si, veldig artige også forøvrig. Disse bør vi vel udiskutabelt berike oversikten med.

    Vikan2 - blir vanskelig med et klart kategoriskille etter min mening, synes fremdeles vi børe holde oss ganske enkelt til tegneserie og ikke-tegneserie som adskilte kategorier, hvor aktivitetshefter, eller saker som har relevans for tegneseriesamlere osv, registreres under sistnevnte?

    Tvilstilfeller har alltid vært en del av det registrerte materialet, men det skader ikke å nevne at det faktisk er tvilstilfeller - og kanskje gi innblikk på innhold, så kan samlere selv avgjøre hvor spennende det er.
    SUPERBOY

    Innlegg: 1130
    Registrert: 24-06-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 17.okt.2012 19:07:48
    som svar på innlegg fra: SUPERBOY publisert den 15.okt.2011 15:59:53

    Vis orginal bildestørrelse


    Hedenoldbarna er aktuelle igjen med denne kampanjen hos McDonalds. Tror vi skal registrere den som tegneserie. Noen innspill?
    ARILD

    Innlegg: 50
    Registrert: 27-11-2011

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 19.okt.2012 13:24:01, Sist endret den 19.10.2012 13:24:32
    som svar på innlegg fra: SUPERBOY publisert den 17.okt.2012 19:07:48
    Jeg husker at jeg lånte bøker med Hedenold-barna på biblioteket på 70-/80-tallet, men var ikke dette mere som illustrerte barnebøker?

    Husker de var i Egypt bl.a. :-)
    JOHNZ

    Innlegg: 832
    Registrert: 26-11-2009

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 19.okt.2012 13:27:34, Sist endret den 19.10.2012 13:28:54
    som svar på innlegg fra: ARILD publisert den 19.okt.2012 13:24:01
    Jeg synes dette er en av disse grensetilfellene som bør medregenes, med fin margin. Ser at den nå er registrert og synes det bør forbli slik.

    Om du tar en spørrerunde blant noen som ikke er usedvanlig opptatt av tegneserieformatet, vil de nok heller si billedbok til denne like fullt. Jeg har nok moderert synet mitt betraktelig siden starten av denne tråden selv, og ser nå at det blir for mye om vi skal ta med alt som faller innenfor. Da kan det være greit å representere de klareste grensetilfellene, som denne, og heller la en del av det mer diffuse ligge.
    NANABLAG

    Innlegg: 128
    Registrert: 05-03-2013

    Avatar
    Re: Ukjente (?) utgivelser som glir inn under reglene?
    Opprettet: 28.mar.2013 15:36:36
    som svar på innlegg fra: PHOENIX publisert den 30.nov.2011 23:37:22
    Jeg ser at "brogede blade" ikke har blitt registrert...
    1-47